Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 3 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Co to takiego botwinka? :)


Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.

Jest źródłem antyoksydantów i składników odżywczych (zwłaszcza kwasu foliowego, manganu, potasu i żelaza). Botwinka zawiera większe ilości witamin A i C oraz żelaza niż burak korzeniowy.

Botwinka pobudza apetyt, jest lekkostrawna i odświeżająca.

W kuchni botwinkę stosujemy przede wszystkim do zup i chłodników. Młode liście można jeść na surowo np. w sałatkach czy jako dodatek do kanapek.

Poniżej kilka przepisów na wykorzystanie botwinki :)

 

 

 

 

Źródło: Centrum Szkoleniowe Racjonalnego Żywienia

Wersja XML